top of page

         Murele sunt bogate in: vitamina C; antioxidanti (resveratolul); acid folic; fier; magneziu; tanin ; luteina (protejeaza ochii si pielea de razele UV); vitamina E; calciu; complexul B: B1, B2, B3, B5, vitamina B6; fosfor; potasiu; sodiu; cupru; seleniu (combate anxietatea si depresia) mangan; zaharuri de buna calitate, proteine si foarte putine grasimi vegetale.

       Murele ne intaresc oasele prin continutul ridicat de calciu, fosfor si magneziu. Prin continutul in antioxidanti si resveratrol murele au rolul de a reduce stresul odixativ si de a preveni un numar mare de boli care au la baza acest stres: ateroscleroza, bolile de inima, cancerul etc. Prin continutul de vitamine, minerale si oligoelemente, precum si proteine murele intaresc sistemul imunitar. De asemenea substantele continute de mure au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Murele au un rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza hepatica). Prin continutul ridicat in fibre, murele stimuleaza detoxiferea colonica si peristaltica intestinala, combatand constipatia. Murele ajuta in lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ si scad colesterolul rau: LDL-colesterol. Murele au un continut ridicat in tanine, astfel ca prezinta efect antiinflamator, antibacterian si antihemoragic, contractand vasele sangerande (in medicina traditionala murele erau folosite ca pansament pentru ranile deschise superficiale, dar si pentru vanatai).

          Prin continutul de vitamine, in special vitamina A, murele protejeaza vederea precum si ochii de patologii ca glaucom sau cataracta. O proprietate excelenta pe care o au toate “vegetalele mov” consta in preventia cancerului. Murele previn anemia prin continutul ridicat de acid folic, vitaina C si fier.

bottom of page